31 ianuarie 2017

Pe parcursul lunii ianuarie 2017 v-am pus la curent cu noutatile fiscale intrate in vigoare sau propuse: aiciaici si aici. Pentru ca suntem la finalul lunii ianuarie vom dedica acest articol unei treceri in revista a principalelor modificari fiscale produse in aceasta luna.

  1. Reducerea cotei standard de TVA, de la 20%, atat cat a fost pana la sfarsitul anului 2016, la 19%.
  2. Abrogarea tutror prevederilor referitoare la Registrul Operatorilor Intracomunitari, codul de TVA al tuturor persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA fiind valid, in mod implicit, in VIES.
  3. Introducerea optionala a regimului special de TVA pentru agricultori, persoane fizice, intreprinderi individuale sau intreprinderi familiale care efectueaza activitati/servicii agricole.
  4. Se elimina limitarea pana la 31 decembrie 2016 privind aplicarea scutirii de impozit a profitului reinvestit, urmand ca aceasta facilitate sa fie aplicata nelimitat. Scutirea de impozit a profitului investit se aplica si pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, fara achizitia dreptului de proprietate asupra softului respectiv, achizitia de patente, de drepturi de proprietate intelectuala asupra designului si a altor inovatii legate de acel program informatic. Practic, se aplica si pentru licentele achizitionate, nu doar pentru programele informatice. Incepand cu 2017 scutirea de impozit poate fi aplicata pentru echipamente tehnologice, calculatoare electronice si echipamente periferice, masini si aparate de casa, de control si de facturare, precum si in programe informatice, produse si/sau achizitionate, inclusiv in baza contractelor de leasing financiar si puse in functiune, folosite in scopul desfasurarii activitatii economice.
  5. Impozitul pe constructii a fost eliminat la finele anului 2016, astfel ca pentru anul 2017 acesta nu se mai datoreaza.
  6. Tot din 2017 a intrat in vigoare si Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. Mai exact, impozitul specific, care va fi calculat in functie de cateva variabile, cum ar fi suprafata, rangul localitatii sau sezonalitatea, va fi datorat de toate societatile care au inscrise in actul constitutiv, ca activitati principale sau secundare, una sau mai multe activitati prevazute de opt coduri CAEN din domeniile turistic, hotelier, restaurante, baruri si alimentatie publica.
  7. In cazul microintreprinderilor a fost redusa limita capitalului social de la 25.000 euro la 45.000 lei (10.000 euro), pentru care acestea pot opta pentru plata impozitului pe profit.
  8. Platitorii de venituri cu retinere la sursa din salarii, drepturi de proprietate intelectuala, pensii, arendare, asocierea unei persoane fizice cu o persoana juridica, nu vor mai depune in 2017 formularul 205 pentru aceste categorii de venituri.
  9. Depunerea declaratiilor informative (cod 392A, 392B si 393) se suspenda pana la 31 decembrie 2019.

Post a comment

Your email address will not be published.