05 decembrie 2016

Se apropie sarbatorile de iarna, iar in aceasta perioada companiile s-au obisnuit sa  ofere tichete cadou salariatilor, de aceea este un moment bun sa aducem in atentie informatiile actualizate cu privire la regimul fiscal care se aplica in acest caz.

Acordarea tichetelor cadou se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 193/2006 si a Normelor metodologice de aplicare a dispozitiilor acesteia aprobate prin HG 1317/2006.

Conform prevederile  art. 76 alin. (4) lit. a) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, tichetele cadou sunt neimpozabile in masura in care acestea nu depasesc valoarea de 150 de lei pentru fiecare persoana in parte. Normele metodologice pentru aplicarea articolului 76 alin. (4) lit. a)din Codul fiscal prevad ca limita de 150 de lei se aplica separat pentru tichetele cadou si cadourile acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute de lege, fiecarui angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in situatiile in care parintii lucreaza in cadrul aceleiasi companii cu acelasi angajator. Sumele care depasesc limita de 150 de lei reprezinta venit impozabil din salarii si se impoziteaza in mod corespunzator.

De asemenea potrivit Codului Fiscal cheltuielile reprezentand tichete cadou oferite angajatilor si copiilor minori ai acestora se incadreaza la categoria de cheltuieli sociale care sunt deductibile limitat la determinarea profitului impozabil, in limita unei cote de pana la 5% aplicata valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului Muncii.

Daca tichetele cadou sunt acordate cu alte ocazii decat cele prevazute, adica Craciun, Paste, ziua de 1 Iunie – Ziua Copilului, 8 Martie – Ziua Femeilor si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, sunt considerate avantaje si vor fi luate in calcul la stabilirea impozitului pe venitul din salarii, dar nu vor intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii.

Evita dificultatile fiscale, fiind mereu in pas cu actualizarile legislative si metodologiile de aplicare. Suntem aici pentru a ne asigura impreuna, ca afacerea ta prospera si se bucura de succes. Te asteptam sa stam de vorba.