25 martie 2018

La Senat a fost depus un proiect de act normativ care prevede modificarea Legii societatilor comerciale, prin care se elimina posibilitatea administratorilor sau actionarilor unei firme aflate in insolventa sau faliment sa deschida o alta societate comerciala. Aceasta interdictie este valabila pana in momentul in care procedurile legale privind insolventa sau falimentul respectivei societati comerciale vor fi incheiate.

In cazul in care aceast proiect de act normativ va fi adoptat, masura va completa  Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale si astfel va limita posibilitatea derularii de activitati economice prin intermediul altor firme. Totodata in urma intrarii in vigoare a acestor masuri, proiectul de act normativ prevede ca Ministerul Finantelor Publice sa realizeze o baza de date cu societatile comeraciale aflate in faliment sau insolventa. Aceasta baza de date va fi publicata pe site-ul propriu al ministerului.

nitiatorii acestei masuri amintesc faptul ca mediul de afaceri este afectat de fenomenul intrarii in insolventa sau faliment al unor societati comerciale care nu isi achita datoriile fata de propriii furnizori. Prin urmare, creditorii se pot trezi în situatia in care nu isi vor mai putea recupera creantele detinute, fiind nevoiti sa se inscrie la masa credala in procedura insolventei, alaturi de alti creditori, privilegiati sau nu, sperand ca debitorul are suficiente bunuri mobile si imobile care pot fi valorificate pentru stingerea datoriilor, fie ca societatea debitoare se reorganizeaza si se relanseaza pe piata, iar datoriile nu sunt sterse de catre administratorul judiciar. (sursa: Avocatnet.ro)

Numarul profesionistilor intrati in procedura de insolventa in cursul lunii ianuarie 2018 este de 753, cu 47% mai mare decat cel inregistrat in perioada similara a anului trecut, conform datelor furnizate de către Oficiul National al Registrului Comertului.

Atenție! Proiectul de act normativ nu se aplica pentru moment. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie sa fie adoptat în Parlament, sa fie promulgat de catre preaedintele Romaniei si publicat in Monitorul Oficial.

sursa:  Avocatnet.ro

Post a comment

Your email address will not be published.