02 noiembrie 2016

Orice companie se confrunta la un moment dat cu situatia in care este necesar sa trimita angajati in deplasare si sa plateasca diurna. Chiar daca in aparenta totul pare simplu, este important sa luam in considerare reglementarile legale pentru a proceda corect si legal in privinta taxelor care trebuie platite catre stat.

Diurna este o suma primita de angajati pe perioada delegarii si detasarii in alta localitate, in tara si in strainatate, in interesul serviciului. Acesta este un drept acordat oricarui salariat anagajat in baza unui contract de munca. Codul Muncii prevede ca salariatul trimis intr-o delegatie in interes de servciu, beneficiaza conform legii si contractului colectiv de munca de plata cheltuielor de transport si cazare, dar si de plata unei indemnizatii de delegare. Valoarea diurnei este determinata de pragul valoric de 42,5 lei, adica de 2,5 ori valoarea pentru instituțiile publice –  17 lei/ zi.

Daca diurna acordata este mai mica de 42,5 lei, atunci valoarea cheltuielii este integral deductibila, iar daca depaseste 42,5 lei, diferenta de valoare se impoziteaza la nivelul angajatului. La aceasta suma se calculeaza toate contributiile salariale: impozit pe venit, CASS angajat și angajator, CAS angajat și angajator.

Pentru a primi diurna, angajatul trebuiesa se deplaseze minimum 5 km in afara localitatii unde se afla locul de munca permanent, iar perioada delegarii trebuie sa fie de minimum 12 ore. Ca durata, delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de maximum 60 de zile calendaristice pe parcursul unui an de zile si poate fi prelungita pentru perioade successive de maximum 60 de zile cu o conditie, anume, angajatorul trebuie sa aiba acordul salariatului. Daca un angajat este delegat pe o perioda de timp mai mare de 120 de zile, diurna primita in perioada de timp ce depaseste 120 de zile va fi considerata de catre ANAF ca plata salariala si va fi impozitata ca atare.

Conform HG nr. 23/2015, nu se vor acorda tichete de masa pentru perioada in care salariatul se afla in delegatie sau detasare si primeste indemnizatie zilnica de delegare. Diurna nu se justifica de catre angajat, aceasta fiind folosita pentru hrana si transport in localitatea respectiva.

Regimul de acordare a diurnei si tratamentul fiscal al acesteia are o serie de specificitati pentru care ai nevoie de consultanta din partea unor profesionisti. De aceea, pentru orice situatie legata de diurna de deplasare suntem deschisi sa stam de vorba.

Post a comment

Your email address will not be published.