21 decembrie 2016

Pentru ca se apropie cu pasi repezi Noul An, facem o trecere in revista a principalelor modificări financiar-contabile si fiscale care vor intra in vigoare incepand de la 1 ianuarie 2017.

  • 1. Cota TVA scade de la 20% la 19%
  • 2. Dispare impozitul pe constructii, cunoscut mai bine sub denumirea ”taxa pe stâlp”
  • 3. Reglementarea conditiilor in care, persoanele care au optat pentru un an fiscal diferit de anul calendaristic pot reveni la anul fiscal calendaristic sau pot opta pentru modificarea perioadei anului fiscal modificat
  • 4. Se extinde aplicarea facilitatii de scutire de impozit a profitului reinvestit si asupra dreptului de utilizare a programelor informatice
  • 5. Se introduc in categoria cheltuielilor deductibile atat la determinarea impozitului pe profit cat si a impozitului pe veniturile din activitati independente in sistem real cheltuielile efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic, potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale.
  • 6. Se abrogă obligația înregistrării persoanei impozabile în Registrul Operatorilor Intracomunitari dacă aceasta efectueaza tranzactii cu parteneri economici din alte state membre.
  • 7. Introducerea unui regim special al TVA pentru agricultori. Procentul de compensare in cota forfetara este 1% pentru anul 2017, 4% pentru anul 2018 şi 8% incepand cu anul 2019.
  • 8. Contributia de asigurari sociale de sanatate se va plafona contributia de asigurari sociale de sanatate la valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut. Persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala, venituri din investitii si venituri din alte surse, vor datora contributia de asigurari sociale de sanatate pentru aceste venituri, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri.
  • 9. Nu vor mai depune declaratia 205 platitorii de venituri din salarii si asimilate salariilor, din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala, din pensii, din arendare, precum si a persoanelor juridice care au obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului datorat de persoana fizica din asocerile cu o persoana juridica potrivit art. 125 alin. (8) si (9) din Codul fiscal, care au obligatia depunerii Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate pentru fiecare beneficiar de venit – formular 112.
  • 10. Măsuri mai puțin dure cu privire la deducerea TVA când persoana impozabilă are codul de TVA anulat din oficiu de către autoritatea fiscală:
  1. persoana impozabila isi exercita dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea in primul decont de taxa depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, chiar daca factura nu cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile. Beneficiarii au dreptul de deducere a TVA dupa reinregistrarea in scopuri de TVA a furnizorului ce anterior a avut codul de TVA invalid.

Pana la finalul acestui an este posibil să mai fie aplicate si alte modificari, insa cele de mai sus undele dintre cele deja stabilite. Astfel ne propunem sa va aducem cele mai recente noutati pentru a putea lua cele mai bune decizii in ceea ce priveste afacerea ta. De asemenea, suntem deschiși să oferim informații pentru a te apropia mai mult de intelegerea modificarilor financiar-contabile si fiscale.

Post a comment

Your email address will not be published.