11 decembrie 2017

Recent Ministerul Finantelor Publice a publicat un nou proiect de act normativ care este in ton cu “revolutia fiscala”!

Conform acestui proiect neretinerea si neincasarea, retinerea si neplata, respectiv incasarea si neplata, in tot sau in parte, cu intentie, a unui numar de 32 de impozite si contributii va fi din nou incriminata ca fapta de evaziune fiscala si va fi pedepsita cu inchisoarea de la unul la sase ani.

Prevederea privind considerarea ca infractiune a neretinerii impozitelor cu stopaj la sursa a fost valabila in anii trecuti pana in vara anului 2015 cand s-a abrogat natura penala, mentinandu-se numai latura contraventionala.

Textul din actul normative prevede urmatoarele: „Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 6 ani neretinerea sau neincasarea, reținerea și neplata ori, dupa caz, incasarea si neplata, in tot sau in parte, cu intentie, in cel mult 30 zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si contributiilor prevazute in anexa la prezenta lege. Neplata cu intentie, in cel mult 30 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si contributiilor prevazute in anexa constituie infractiune si atunci cand neplata este consecinta utilizarii acestor sume in alte scopuri”,

Printre cele 32 de impozite si contributii datorate bugetului care vor intra sub incidenta actului normativ, amintim:

  1. impozitul pe venitul din salarii si asimilate salariilor;
  2. impozitul pe veniturile din pensii;
  3. impozitul pe veniturile din drepturile de proprietate intelectuala;
  4. impozitul pe veniturile din premii si din jocuri de noroc;
  5. contributia de asigurari sociale datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor;
  6. contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor.

Incepand cu 1 ianuarie 2018, contributiile la pensii si sanatate vor trece exclusiv in sarcina angajatilor, fiind datorate de acestia, insa obligatia retinerii si virarii la buget va apartine tot firmelor. In acest context, este deosebit de important ca reprezentantii firmelor sa se asigure ca plata acestor impozite este facuta in termenele legale.

Cu toate acestea se pune intrebarea legitima cum se va judeca “neconformarea cu intentie sau fara intentie” a unui contribuabil? Adesea, firmele sunt blocate chiar de organele fiscale prin popriri pe conturi în conditiile in care fisele fiscale nu sunt corect operate la zi. Din punctul nostru de vedere este o noua incercare de a se pune presiune pe contribuabili in conditiile unui sistem care functioneaza defectuos.

In contextul acestui nou proiect de lege, ne punem intrebarea, pe care credem ca si-o adreseaza multi dintre voi cei care detineti afaceri si nu ati intarziat niciodata cu plata impozitelor: de ce nu am fost apreciati sau cel putin felicitati? Acest proiect de lege creeaza o presiune si o preocupare intemeiata, iar acest lucru duce la o si mai mare nevoie de a avea alaturi un partener de incredere pentru dezvoltarea afacerii.