23 noiembrie 2016
Ca antreprenor, petreci cea mai mare parte a timpului gasind solutiile potrivite pentru a asigura succesul business-ului tau. Antreprenoriatul are multe beneficii, cum ar fi ca tu esti cel care ia deciziile, asigurandu-te in acelasi timp ca faci tot ceea ce este nevoie pentru un viitor financiar sigur al afacerii tale. De asemenea, ai prilejul sa profesezi in domeniul care te pasioneaza cel mai mult si, daca lucrurile merg conform unui plan de business bine pus la punct, te poti bucura pe deplin de roadele muncii tale si ale efortului depus.

Confruntarea cu realitatea – existenta afacerii intr-un mediu concurential si a conditiilor economice cu multe variabile – ne arata ca, pentru a sustine stabilitatea financiara a companiei este nevoie de un plan financiar de back-up pentru a nu resimti presiuni si griji in desfasurarea afacerii. Iata cateva sfaturi utile pe care sa le iei in considerare pentru a evita situatiile financiare dificile.

  • 1. Mentine finantele personale separate de cele ale afacerii tale. De ce? Pentru ca in situatii de criza, propriile finante iti pot veni in ajutor pentru redresarea afacerii. Mai mult, insasi definitia afacerii stipuleaza faptul ca aceasta este o entitate legala separata, astfel nu trebuie sa confunzi afacerea cu propria ta individualitate.
  • 2. Tine cont de cheltuielile de productie si de regie pentru a determina costurile per unitate si pentru a determina marginea de profit pentru actualele vanzari. Calculeaza marginea profitului pentru cele mai slabe vanzari, pentru a determina de la ce plafon vanzarile devin neprofitabile.
  • 3. Asigura-te in privinta fluxului financiar (cash-flow), care arata clar cand sosesc veniturile in firma si cand trebuie facute platile. Analiza cash-flow-ului te va ajuta sa determini lunile in care va trebui sa ai mai putine cheltuieli. De asemenea, aceasta analiza in raport cu cea a vanzarilor te va ghida cu privire la bugetul pe care trebuie sa il aloci cheltuielor indiferent daca vanzarile merg bine sau mai putin bine.
  • 4. Informeaza-te in permanenta si pastreaza-ti finantele si documentele aferente mereu organizate. Asigura-te ca monitorizezi indeaproape veniturile si cheltuielile, pentru a putea face previziuni cu privire la viitoarele incasari si cheltuieli si pentru a lua cele mai potrivite decizii. Fara stocarea si evaluarea acestor informatii, planificarea afacerii devine dificila.
  • 5. Colaboreaza cu un profesionist financiar-contabilIndiferent de nivelul afacerii tale, domeniul de activitate, obiectivele financiare, parteneriatul cu un expert este vital. Acesta iti poate oferi insight-uri corecte pe baza documentatiilor si analizelor financiare ale companiei, care ar fi cele mai intelepte investitii, cum ar putea fi optimizate cheltuielile, cum trebuie bugetate resursele pentru a economisi. De asemenea, te asista cu intocmirea si livrarea rapoartelor pentru institutiile fiscale ale statului si plata la timp a taxelor fiscale, servicii privind resursele umane ale companiei si isi aduce contributia de partener pentru a evita situatiile care ar aduce afacerea in zone vulnerabile, care i-ar periclita continuitatea pe piata.

Daca te afli in situatia in care realizezi ca gestionarea financiara a propriei afaceri devine o povara, nu uita ca totusi acest aspect este foarte important si ai nevoie de cei mai buni profesionisti. Vom fi partenerul tau de incredere, care iti va vorbi deschis si pe inteles astfel incat, deciziile pe care le iei sa fie in folosul afacerii tale. Suntem aici sa vorbim nu doar despre afacerea ta si prosperitatea ei.