19 octombrie 2016

Dorim sa fim recunoscuti ca lideri in domeniul nostru de activitate si sa contribuim la educarea financiara a celor care beneficiaza de colaborarea profesionala cu noi sau pentru cei care doresc sa afle si sa inteleaga mai mult. In acest articol va oferim informatii despre un domeniu extrem de sensibil, datorita interpretarilor diferite ce pot veni din partea inspectorilor fiscali, anume preturile de transfer.

Preturile de transfer sunt preturile la care se deruleaza tranzactiile intre companiile care sunt parti ale aceluiasi grup. Tranzactia intre partile afiliate trebuie sa fie incheiata la pret de piata, cu alte cuvinte la pretul la care ar fi fost incheiata o tranzactie similara intre parti independente, in conditii economice comparabile. Daca pretul tranzactiei intre afiliati nu este in intervalul de piata, se considera ca profiturile obtinute de parti in urma tranzactiei nu sunt corect reflectate, afectand astfel impozitele si taxele platite.

Preturile de transfer se refera la complexul de legi si practici prin care statele se asigura ca profitul obtinut din transferul intra-grup al bunurilor, serviciilor sau drepturilor de proprietate intelectuala este inregistrat si impozitat acolo unde este obtinut.

In Romania exista cerinte legale specifice ca preturile de transfer sa fie la nivelul preturilor practicate in tranzactiile dintre independent, adica la pretul de piata. Compania implicata in tranzactii cu afiliati are obligatia sa probeze respectarea prevederilor legale prin intermediul dosarului prețurilor de transfer. Neprezentarea acestui dosar la solicitarea organelor de control atrage amenzi intre 12.000 și 14.000 de lei.

Pentru a fi mereu la curent cu noutatile fiscale sau pentru a obtine consultanta potrivita afacerii tale, contacteaza-ne si putem sta de vorba.