11 noiembrie 2016

Factura simplificata mai poarta denumirea si de factura cu continut limitat. Conform Codului Fiscal, la articolul 319 este prevazut ca orice entitate impozabila care are obligatia de a emite facturi sau care nu are obligatia de a emite facturi, dar alege sa emita facturi, poate emite facturi simplificate.

Acest tip de facturi se pot emite tinand cont de urmatoarele conditii:

1) atunci cand valoarea facturilor, incluzand TVA, nu este mai mare de 100 euro.

2)  in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura.

Informatiile obligatorii care trebuie cuprinse in facturile emise in sistem simplificat sunt:

  1. a) data emiterii;
  2. b) identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile;
  3. c) identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate;
  4. d) suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
  5. e) in cazul documentelor sau mesajelor tratate drept factura, o referire specifica si clara la factura initiala si la detaliile specifice care se modifica.

In plus, conform unui ordin al Ministerului Finantelor Publice, in urma consultarii Comitetului TVA, acest tip de facturi pot fi emise, daca in practica administrativa sau cea comerciala din domeniul de activitate implicat sau conditiile tehnice de emitere ale facturilor fac anevoioasa introducerea tuturor informatiilor obligatorii. De asemenea, suma inscrisa pe factura poate fi peste 100 de euro, incluzand TVA, dar mai mica de 400 de euro.

O utilitate a facturii simplificate este data de faptul ca aceasta poate fi utilizata in cazul unei modificari a unei facturi intiale. In noua factura simplificata este necesar, insa, sa fie indicate referirea specifica la factura care se modifica.

Afla mai multe despre procedura de utilizare a facturilor simplificate de la expertii nostri. Contacteaza-ne si vino sa stam de vorba.

Post a comment

Your email address will not be published.