13 decembrie 2012

Dupa prabusirea Bank of Credit and Commerce International (BCCI) si Barings Bank – in Marea Britanie se infiinteaza din anul 1998 asa-numita Financial Stability Authority (FSA), un organism de supraveghere care din anul 2001 a integrat atributiile tuturor celorlalti supraveghetori din sectorul financiar.

Avand in vedere reputatia Londrei ca cel mai dezvoltat centru financiar al Europei, unificarea supravegherii financiare a castigat rapid adepti: Irlandei, Germaniei, Austriei, Australia, Estoniei, Ungariei, Cehia, Danemarca,Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia, Finlanda, Suedia.

Modelul dominant in Uniunea Europeana este cel al autoritatii de supraveghere unice a sectorului financiar, 15 state membre avand in prezent aceasta structura de supraveghere (fie la nivelul bancii centrale, fie ca autoritate distincta, de tip Financial Supervision Authority-FSA).

Proiectul de act normativ creeaza conditiile pentru implementarea si aplicarea in mod consistent a unui set unic de reguli de supraveghere pentru piata de capital, sectorul asigurarilor si fondurile de pensii private, favorizand adoptarea eficienta si coerenta a recomandarilor autoritatilor europene de supraveghere.

Presedintele acestei structuri va fi numit de catre Parlament si va lucra impreuna cu Banca Nationala si Banca Centrala Europeana.

La 1 ianuarie 2011 au fost infiintate entitatile care compun noua arhitectura de supraveghere financiara europeana. Astfel, Sistemul European de Supraveghere Financiara, se compune din:

– COMITETUL EUROPEAN PENTRU RISC SISTEMIC (European Systemic Risk Board- ESRB) responsabil cu supravegherea macroprudentiala la nivel European, care este un organism independent fara personalitate juridica, ce isi desfasoara activitatea in cadrul Bancii Centrale Europene;
– AUTORITATILE EUROPENE DE SUPRAVEGHERE (European Supervisory Authorities „ESA”) cu competente de reglementare microprudentiala si de coordonare a colegiilor de supraveghetori, si anume: Autoritatea Bancara Europeana (EBA), Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Profesionale (EIOPA), Autoritatea Europeana pentru Piete de Capital (ESMA).

Link Proiect:
http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/transparenta/proiect_ASF_10122012.pdf